Zootehnie

INS: procesatorii colecteaza tot mai mult lapte. Cat de mare este cresterea?

In primele cinci luni, unitatile procesatoare din Romania au colectat 512.744 de tone de lapte de vaca. Cresterea este de 13,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele INS.

Cresterea cea mai mare de productie a fost inregistrata la branzeturi (+1,6%) in timp ce productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scadere (-9,4%).

Cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a scazut cu 38,3% in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2023 fata de perioada 1 ianuarie – 31 mai 2022.

In luna mai 2023 comparativ cu luna precedenta, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 16,7%.

Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) a inregistrat cea mai mare crestere (+29,5%).

Cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a scazut in luna mai 2023 fata de luna precedenta cu 1,9%.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in luna mai 2023 cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 12,7%.

Cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la unt (+29,2%).

Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) a scazut cu 5,5%.

Cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a scazut in luna mai 2023 cu 35,7% fata de luna corespunzatoare din anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *